Grappa!

piątek, czerwca 21, 2013

Co to jest grappa - wie pewnie każdy, ale jednak słów kilka napiszę. Grappa to wysokoprocentowy alkohol, który wytwarza się z tego co zostało z winogron przy produkcji wina. Dobrą grappę powinno się pić w temperaturze pokojowej, w ten sposób można docenić w pełni jej smak i bukiet. Tak mówią specjaliści. Grappę pije się po obiedzie, "na trawienie" ale popularne jest też dolewanie jej do kawy - szczególnie na północy kraju - tak podana kawa to caffe corretto. Mario mówi, że w niektórych miejscach jest to tak naturalne, że gdy zamawia się kawę, trzeba szybko zakryć filiżankę dłonią na znak, że wysokich procentów w niej nie chcemy.
 










Sfotografowałam mój pierwszy kieliszek grappy, który okazał się też być ostatnim. Chyba nawet go nie dopiłam. Zdecydowanie nie jest to trunek w moim guście, pozostanę przy winie, a na deser zadowolę się jednym z likierów, których w Italii jest pod dostatkiem. Słodkie, kolorowe i kremowe, bananowe, orzechowe, cytrynowe - cała paleta smaków! Dla koneserów i miłośników grappy jeszcze jedno zdjęcie:


Słówko na dziś to BERE - czyli PIĆ.

Spodobał Ci się tekst?

Teraz czas na Ciebie. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:

  • Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie to bardzo ważna wskazówka.
  • Jeśli uważasz, że wpis ten jest wartościowy lub chciałbyś podzielić się z innymi czytelnikami – udostępnij mój post – oznacza to, że doceniasz moją pracę.;
  • Bądźmy w kontakcie, polub mnie na Facebooku i Instagramie.

PODOBNE WPISY

2 komentarze

  1. wino mniami ale bez towarzystwa nie potrafię zrobić nawet łyczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Grappa ma oryginalny smak - ta którą próbowałam Villa de Varda przypomina mi koniak lub brendy.

    OdpowiedzUsuń